Çoğumuz kan tahlili vermek için sık sık hastaneye gitmeyi yorucu buluruz. Yaklaşık dört yıl önce insanların sağlık durumlarını sürekli ve invaziv olmayan bir şekilde kontrol edebilmek için giyilebilir sensörler kullanılması düşünülüyordu. Bu düşüncenin beraberinde Minqiang Wang ve ekibi sağlık durumunu indirekt olarak gözlemleyebilecek olan tere odaklanarak çalışmalarına başladı. Örneğin yaptıkları önceki deneysel çalışmalardan birinde, terdeki ürik asit miktarının gelecekte gut hastalığının gidişatını ve ilaç tedavisine tepkisini gözlemlemek için kullanılabileceği görmüşlerdi.
Ekibin bir sonraki sorunu diğer birçok biyomarkerı kontrol edebilecek yüksek stabilite ve tutarlılıkta, uzun dönem döngüleri tespit edebilecek metodlar bulmaktı. Burada da yapay antikor olarak popülerliği artan MIP’ler (Molecularlay Imprinted Polymers) yardımlarına koştu. MIP’ler sayesinde tek sensörden birden fazla değerin kontrolü yapılabilmekteydi. Ekibin önündeki diğer engel de bu tespit metodlarının pratik uygulamaya da dönüşebilmesiydi. Ekip evrensel bir ölçüm stratejisi geliştirmek için birçok farklı teknolojiyi birleştirerek, birçok besin değerini ve metabolik maddeyi, tüm esansiyel amino asitler ve vitaminler de dahil olmak üzere, devamlı bir şekilde ölçebilecek ‘NutriTrek’i ortaya koydular.
Vücut üzerinde devamlı ölçüm yapabilmek için cihaz esnek bir yara bandı şeklinde tasarlandı. Ter toplamayı en optimal şekilde gerçekleştirmek için geliştirilen bantlar sayesinde ter lokal olarak ve etkili bir şekilde analiz edilebiliyor. Ekip, beslenme uzmanlarıyla beraber çalışarak, giyilebilir sistemlerinin egzersiz gibi çeşitli aktiviteler esnasında nasıl sonuç verdiğini de değerlendiriyor. Şu anda da biyosensörler kullanarak daha geniş bir spektrumda besin değerlerini, metabolik maddeleri ve çeşitli ilaçları gözlemlemek için yeni metotlar geliştiriyorlar.
Özetleyecek olursak ekibin başardığı şey temel kimya ve materyallerin inovatif olarak birleştirilmesiyle kişisel beslenme ölçümlerini hassas olarak gerçekleştirebilecek giyilebilir teknolojiler üretmek olmuştur. Bu alanın teknolojiyle birlikte ilerlemesiyle, gelecekte kişisel sağlık ve beslenme verilerinin takibinde bu giyilebilir teknolojiler çok önemli birer rol oynayacaktır.
Kaynakça: A wearable electrochemical biosensor for the monitoring of metabolites and nutrients
Hazırlayan: Barışcan Mengeliboğa – UluBAT Bilim Haberleri Departmanı